2010. november 11.

Kellan Lutz - YRB magazin interjú/cikk

Az Alkonyat sztárjának, Kellan Lutz-nak elég vonzereje van ahhoz, hogy egy ideig munkát kapjon Hollywood-ban, de csak akkor állja meg a helyét olyan filmekben is a képernyőn, amelyek messze túlmutatnak az Alkonyaton, ha igazán tehetséges.

A szőke, kék szemű és hatalmas bicepszű Kellan Lutz most, hogy Hollywood valaha volt legjobban felkapott filmjében játszik, élvezi az életet. A 25 éves színész/modell azonnal belopta magát az Alkonyat rajongók szívébe, még úgy is mély benyomást kelt, hogy karakterének, Emmett Cullennek az első néhány részben csak kevés szerep jut, és a kamera is csak egy-egy pillanatra mutatja. Ám még a sápasztó fehér smink sem tudja elrejteni Kellan Lutz tehetségét, noha ő maga azt állítja, soha nincs olyan helyzet, hogy ezt ő be is bizonyíthassa.

– A modellkedés és a színészet a lehető legjobb dolog, ami történhetett az életemben – mondja Lutz. – Akkor szerettem meg igazán a modellkedést, amikor középiksolás korunkban az egyik haveromat a Dillard fotósa lefényképezte, és bekerült a helyi újságba, mi pedig kinevettük ezért. Ő azzal vágott vissza, hogy 500 dollárt keresett azon a fotózáson. Nekünk, arizóniai gimis srácoknak ez akkor nagy pénznek számított, úgyhogy megkérdeztem tőle, hogy lehet ebben részt venni, ő pedig segített nekem ügynököt szerezni. Így kezdtem modellkedni. És megszerettem. Igazán élveztem, hogy a kamera előtt állhatok. Egy olyan világ volt ez, aminek a létezéséről korábban sejtelmem sem volt.

Amint Lutz rájött, hogy amit csinál az jó, képessé vált tőkét kovácsolni belőle, ám ekkor szembesülnie kellett családja ellenállásával is. Kellan elmondása szerint szülei féltek az ismeretlentől, ami valóban nem egy váratlan szülői magatartás, amikor felmerül, hogy gyerekük nem akar diplomát szerezni. De ő kiállt magáért és észérvekkel állt elő: – Soha nem erről álmodtam, ami azért jó, mert így ez nem korlátoz semmiben. Nem értem még el mindent, így nem kell azt mondanom, hogy ’Óó, ezt még nem csináltam meg, hibát követtem el.’, mert mindent szeretek, amivel foglalkozom, és ez fantasztikus! Egy időre magamra maradtam, ami nagyon nehéz volt, de aztán a szüleim látták, hogy semmi rosszba nem keveredtem, sőt, hogy őszinte legyek, a pornótól féltettek. Azt hiszem, ez volt a legnagyobb félelmük, én viszont nem akartam „B tervet”, mert az azt sugallja, hogy az „A tervben” benne van a kudarc lehetősége.

Folytatás az ugrás után!!


Miután Los Angelesbe költözött, hogy a Chapmen Egyetemre járjon, azon kapta magát, hogy máris megszerezte az egyik leginkább vágyott modell munkát, amikor az Abercrombie & Fitch katalógusának címlapjára került. Feltörekvő sztárként nem sokkal ezután jött el a pillanat, hogy valaki ösztönözze valamivel, hogy pályafutása végre ismét előremozduljon.

– Nem voltam tisztában azzal, hogy ugyanúgy, ahogy most én modellkedek, lehet színészkedni is – ismeri el Lutz. – Valaki a helyi Ralph’s-nál, a pénztároshölgy – még a nevére is emlékszem – Maria, megkérdezte, hogy színész vagyok-e, én pedig mondtam, hogy ’Nem.’ Mire ő, ’És miért nem?’, amire csak azt tudtam kinyögni, hogy ’Nem is tudom.’ De legalább innentől kezdve még jobban kinyitottam a szememet, és még többet ismertem meg ebből a világból. És igazán megszerettem ezt, mi több, beleszerettem, megtaláltam benne a szenvedélyt, és meg is ragadtam azt. Most ez a legklasszabb hobbi az életemben.

Ne tévesszen meg, hogy Lutz a hobbi szót használja, ez nem jelenti azt, hogy nem veszi komolyan a színészetet. Határozottan elismeri, hogy karriert illetően elérte a céljait, úgyhogy úgy döntött, hogy „nincs itt a világvége, ha nem kapok meg egy szerepet, hisz nézzük csak, nem is kellene itt lennem. Hogyan alakult volna az életem különben? A SEAL haditengerészetnél dolgoznék, vagy vegyészmérnök lennék.” Ha az ember egyszer bekerül a legnagyobbak közé, az lenne a legkényelmesebb, ha egy kicsit leállna, élvezné az újdonsült hírnevet, a pénzt, partikra és társaságba járna, de úgy tűnik ez távol áll Kellan elképzeléseitől [azért a partizás ott van, na!], aki folyamatosan forgatásról forgatásra utazik.

Noha Kellan-t már az Alkonyat előtt is láthattuk az Accepted-ben, a Deep Winter-ben és a Szalagavatóban, és olyan sorozatokban, mint a Visszatérés és a Gyilkos megszállás [ezek HBO-n mentek, amennyire ki bírtam nyomozni], 2010 igazán a fiatal színész éve lehet, hisz Alkonyat-béli karaktere a Napfogyatkozásban nagyobb szerephez jut, elcsípett egy mellékszerepet a Rémálom az Elm utcában feldolgozásában és egy közelgő rendőrségi drámában a Meskadá-ban is. Ismertsége pedig jövőre szintén minden bizonnyal növekedni fog, amikor felbukkan a mozivásznon a Love, Wedding, Marriage-ben (Mandy Moore oldalán), a Killing Game-ben (Samuel L. Jackson társaságában), az Immortals-ban (Mickey Rourke-kal és Freida Pinto-val) és az Alkonyat is visszatér a negyedik résszel a Hajnalhasadás 1. részével.

Amikor a közelgő szerepeit érintjük, Lutz elárulja, hogy „a Love, Wedding, Marriage egy hihetetlenül izgalmas romantikus vígjáték, amely egy friss házaspár megpróbáltatásairól és nehézségeiről szól. Mandy Moore házassági tanácsadót játszik, és amikor a szülei el akarnak válni, úgy érzi kudarcot vall, ha nem tudja őket együtt tartani, ez pedig aztán az én szexuális életemet is fenyegeti a feleségemmel. Szóval majd láthatod, mi mindenen kell sok pasinak keresztülmennie, hogy bébi, szexeljünk már! És miközben ezt a filmet forgattam New Orleans-ban, párhuzamosan haladtak Baton Rouge-ban a Killing Game munkálatai. Ez olyasmi lesz, mint egy új Gladiátor, egyfajta utazás. Szóval Sam[uel Jackson] egyfajta modern kori Cézár szerepét alakítja, és egy földalatti, titkos, élet-halálra menő harci játékot irányít. Engem elrabolnak, és ide hurcolnak, hogy életre-halálra harcoljak, szóval ez nekem nagyszerű lehetőség volt arra, hogy bekerüljek az akciófilmek birodalmába, amire mindig is vágytam! A harmadik film az Immortals volt, amelyet Montrealban forgattunk, és amelyben Poszeidón-t alakítom. Ez egy görög mondákról szóló film, amely nagyhatású lesz. És aztán jövő évben körülbelül egyidőben ezekkel jelenik meg a Hajnalhasadás 1. része is, szóval igazán izgalmas november vár majd ránk!

Noha nem kétséges, hogy Kellan Lutz-ra az általa játszott szerepek közül Emmett Cullen szerepe emlékeztet leginkább, a színész elismeri, hogy legjelentősebb szerepe majdnem kútba esett. Régebben egyszer, amikor a Gyilkos megszállást forgatta az HBO-nál, Lutz megkapta az Alkonyat forgatókönyvét, mondván, hogy gondolkodjon el azon, érdekelné-e a főszereplő, Edward Cullen figurája. Ő azonban úgy érezte, hogy nem szeretne ismét ilyen lehangoló szerepet játszani, és mivel nem ismerte a könyvsorozatot, amelyen a film alapult, nem esett nehezére, hogy visszautasítsa a meghallgatást. De az ügynöke kitartó volt, és amikor Kellan vetett egy pillantást Emmett személyiségjegyeire, azonnal felismerte a kapcsolatot.

– Egyrészről, amikor Emmett-re nézek, mintha magamat látnám. Ugyanolyan vidám, mint én, és ő is ilyen oltalmazó típus, mint ahogy én is mindig az voltam a családommal. Sok testvérem van, és ki kellett állnom mellettük. És akkor se hagyom, hogy idegesítsenek a dolgok, én a való életben sem szeretek stresszelni, úgyhogy nem hiszem, hogy jól el tudtam volna játszani Edward-ot. Szerintem, ahogyan Rob csinálja, az valami észbontó! Nekik pedig olyasvalakire volt szükségük, mint Rob, aki ilyen sokszínűen át tudja adni Edwardot, anélkül, hogy megerőltetné magát. Én pedig halálosan szeretem a saját karakteremet! Soha nem adnám másnak Emmett szerepét – nem számít, hány sorom van, mennyit kell forgatnom – halálosan szeretem őt, és még vagy 10 filmen keresztül is szívesen játszanám.

A hardcore Alkonyat-rajongók – és mint tudjuk, belőlük rengeteg van – szerint sajnos nem lesz még 10 film. Még a könyvek sikere ellenére sem tudhatta a stáb, hogy alakul majd a filmek sorsa.
– Azt hiszem, egyikünk sem sejthette, hogy ez ekkora siker lesz. – ismeri el Lutz. – Mindannyian keresztbetett ujjakkal szorítottunk a sikerért, és a legjobbakat reméltük, mert mindenki része akart lenni a legendának. Nehezen lehetne elképzelni, hogy ennél pozitívabb visszajelzéseket kapjunk, és egy ilyen vámpírt még a fanatikus rajongók sem tántoríthatnak el.

– Én nagyon szeretem a rajongóimat. Minél többen vannak és minél őrültebbek, annál jobb. Engem ez tényleg magával ragad, én társasági ember vagyok, nagyon extrovertált. Volt olyan, amikor néhány őrült rajongó, nem hitte el, hogy én tényleg létezem, és meg akartak fogni, megbilincselni és hazavinni magukkal, mindezt puszta szeretetből. És aztán ott vannak ezek az igazán kedves rajongói csoportok, mint a „Twimoms” és a „Twihards” szerte a világon, akiktől valóban új dolgokat is tanulok, és ezáltal új személyiségjegyekkel gazdagodok. És ez fantasztikus.

Bár a saga a végéhez közeledik, Lutz azt mondja, a forgatás még nem kezdődött el [Ez nyilván az interjú időpontjára értendő]. Ő azonban egyre inkább úgy érzi, hogy a jövőben több akciófilmben szeretne szerepelni.
– Karrieremnek ezen a szakaszán elértem oda, hogy igazán azt szeretném, ha az amerikai családok akcióhősként ismernék a nevemet. Nagyon úgy látom, hogy hiány van amerikai akciószínészekből, különösen ebben az új generációban. Azt hiszem, Matt Damon már kihasználta a számára adódó lehetőségeket, én pedig szeretném követni őt a következő generáció akciófilmjeinek sztárjaként.
Nem titok, hogy ez a helyes srác nem bánja a piszkos munkát vagy ha rosszfiút kell játszania. Ha van egy kis szabadideje távol a hollywood-i csillogástól, akkor Lutz szívesen kimegy a szabadba és valamilyen extrém sportot űz. Amikor pedig forgat, leggyakrabban maga csinálja meg saját kaszkadőrmutatványait. Noha a Gyilkos megszállás első munkáinak egyike volt, Kellan továbbra is úgy véli, ez volt eddigi legjobb forgatása, és egészen felélénkül, amikor visszaemlékezik:
– Úgy értem, ott rohangált Afrikában 39 fickó. Minden gyerek arról álmodik, hogy lövöldözzön és tankokat robbantson fel. Mi pedig egy halom lövöldöző gyerek voltunk. Olyan volt, mint egy valóra vált álom, és sok-sok zűrbe keveredtünk.

Úgy tűnik, ez volt az egyetlen nehézség, amivel szembetalálta magát Kellan a pénznek ezzel a zaklatással kombinált bonyolult világában, azalatt a néhány rövid év alatt, ami érettségije óta eltelt. Mióta híres lett, rá kellett jönnie, kik az igazi barátai, és paparazzikkal kell foglalkoznia, bár ő ezeket az akadályokat különösebb nehézségek nélkül vette. És amíg a legtöbb modellből lett színész fél bevallani, honnan is indult, Kellan ehelyett megragadja a lehetőséget, és időről időre vissza is tér a gyökerekhez. Amikor év elején a Calvin Klein fehérnemű kampányának egyik arca volt a négyből, a színész száműzte a sápasztó vámpírsminket, hogy megmutathassa izmos, napbarnított testét, hogy képviselje a márkát.

– A színészet segített abban, hogy megismerjék a nevemet, de mindig örömmel megyek vissza a nyomtatás világába, és számomra még mindig a fotózás az, amely a képek segítségével eladja a terméket. És nagyon rosszul esik, hogy volt olyan, akivel párszor már beszélgettem a témával kapcsolatban és az illető szerint a világ azt feltételezi, hogy a modellek buták. A világ nagy része szerint a modellek pusztán csak helyesek. Az igazság pedig az, hogy a modellkedés is munka. A modellkedés is fáradságos munka, és minden más is, ami ezzel kapcsolatos, például a színészet. Nem csak a csillogásról és a konfettikről szól, nem mindig elbűvölő.

A nagydarab hollywood-i fickónak rengeteg híve van világszerte, akik megerősítik benne a tudatot, hogy nincs oka szégyenkezni a modellkedős gyökerei miatt, bár neki egyébként sem okoz soha problémát, hogy levegye ingét a kamerák előtt. Kellan-t gyakran látjuk meztelen felsőtesttel a nagy nyilvánosságot kapott Calvin Klein reklámon kívül is.
– Csak arról van szó, hogy jó genetikai adottságokkal rendelkezek, és szeretek edzeni is, de ettől még nem én vagyok a legjobb fickó a világon. Brad Pitt még mindig jobban néz ki, mint én, pedig már vagy negyvenvalahány éves. – nevet Lutz. – De őszintén szólva határozottan jó érzés tudni, hogy elég ha leveszem a felsőmet és máris bemennek az emberek a moziba csak azért, hogy azt a jelenetet megnézzék.

Azonban Lutz nem csak viccelődik és önmagát reklámozza. Nemrégiben a PETA [állatvédő alapítvány] hirdetéseiben láthattuk saját kutyájával, de más emberbaráti cselekedetekben is részt vesz, ilyen például a St. Bernard Projekt New Orleans-ban [ahol a hurrikán által elsodort házakat segítenek helyreállítani] vagy a Royal Family Kids Camp [amely bántalmazott gyerekek táboroztatásával foglalkozik]. Két jelenet forgatása között nem nehéz őt megtalálni, amint átlagemberek közt kalapácsol pusztán jószándékból. És ha választhatna, akkor azt szeretné, hogy inkább erre emlékeznének az emberek, és nem pedig a vámpírszerepeire.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése