2011. április 25.

Nagy Meskada post

No, hát eltelt pár nap, és aki szerette volna, megszerezhette a filmet, és a magyar feliratot is (amin nem látszik, mert tele van elírással, de rengeteget dolgoztam rajta. Gondolom, a lényeg átment, amúgy így sikerült...), így aztán mindenképpen szerettem volna, ha tudunk kicsit beszélgetni a filmről, ha megfogalmazhatjuk a véleményünket.

Korábban már betettem a szinopszist, most itt van ismét:
A gazdag kisváros Hilliard élete gyökeresen felfordul, amikor brutálisan meggyilkolnak egy fiatal fiút. A nyomozást a helyi Noah Cordin (Nick Stahl) vezeti, aki a nyomokat követve visszajut szülővárosába, a Meskada tartomány túlsó felében lévő Caswell-be, a kisvárosba, amelyet a gazdasági válság a nyomor szélére juttatott. Ahogy a nyomozás halad előre, Cordin őrlődik szülővárosához való hűség és a jelenlegi felelősségtudata között, az áldozat elkeseredett édesanyja, aki a közösség elismert tagja, lázadást szít és bosszút forral Caswell lakói ellen. Ezen két végtelenül különböző falusi közösség tagjai közötti szakadék egyre nagyobb lesz, amely a társadalmi osztályok közötti háborúskodáshoz vezet.

Poszterünk is volt, íme:


És akkor a történet, véleménnyel ötvözve. Szólok, hogy Spoileres, aki még nem látta a filmet, és kíváncsi rá, és nem szeretné előre tudni a lényeget, az nézzen vissza később :)
Nos. A film magával a gyilkossággal kezdődik. Vagyis a gyilkosságot mi sem látjuk, az azonban azonnal kiderül, hogy két fiatal férfi, Eddie (Kellan Lutz) és Shane (Johnathan Tucker) egy házat rabolnak ki. Később kiderül, hogy ők ebből tartják fenn magukat: a beszerzett tárgyakat zálogházaknak adják el és így jutnak pénzhez. A gyilkossággal kapcsolatos nyomozást Noah Cordin fiatal helyi (Hilliard) rendőr vezeti, aki mellé a megye is tesz egy segéderőt: Leslie Spencer (Rachel Nichols) személyében. Na, ezt rögtön nem értettem, mire volt jó, hiszen egyrészt feszültség sem alakul ki kettejük között (pedig ez vetődik fel, amikor Noah megtudja, hogy nem együl kell dolgoznia), szerelmi szál sem szövődik (Noah nős, és semmi feszültség nem jelenik meg ezzel kapcsolatban sem), maximum a férfi nézők kedéért tehették be az egyébként dekoratív fiatal csajt.A film elején Noah kb rá is jön, hogyan történhetett a gyilkosság (nem előre eltervezetten, hanem "véletlenül", amikor a kisfiú meglepte a betörőket az amúgy üresnek hitt házban), és találnak is nyomokat (cigicsikkek, sátorvas), ami arra enged következtetni, hogy az elkövetők errefelé sátrazhattak és kifigyelték, mikor nincsen otthon senki, ill. egy szórólapot, amely a megye másik részén lévő Caswell egyik kocsmájának vagy rendezvényének szórólapja. Közben kiderül, hogy a kisfiú édesanyja a megyei tanács egyik tagja, aminek később következménye lesz. 
Noah épp Caswellből való, és át is megy Leslie-vel a kisváros fő kocsmájába, ahová néhány nappal ezelőtt Eddie és Shane is visszatért. Shane nővérénél és annak családjánál lakik, nekik van egy kb. 8-9 éves kisfiuk, Eddie (Kellan) pedig a kocsmatulajdonos unokahúgával (Nat - Grace Gummer) kezd összemelegedni.

Kellan iszonyú jól hozza a nemtörődöm, egyik napról a másikra élő laza fiatalt, de még tahóságában is nagyon vonzó tud lenni. :) Shane karaktere kevésbé szimpatikus, ő végig görcsöl a film alatt, hogy meg fogják találni őket, vagyis őt legalább emészti a lelkiismerete, de ezt elég idegesítő módon adja elő. Az Eddie barátnőjét alakító Grace Gummer pedig fájdalmasan semmilyen. Tudom én, hogy maga a karakter is egy végtelenül szürke figura, de nekem nem tetszik az alakítás. 
Szóval Noah megjelenik a kiskocsmában, nosztalgiázik kicsit, majd helyi rendőr haverjának vázolja a helyzetet, és hogy kihallgatnák azokat a munkásokat, akik Hilliardba járnak dolgozni. Belőlük pedig sok van, mert míg Hilliard valahogy megúszta a gazdasági válságot, Caswell ennek áldozata lett, nincsenek munkahelyek, illetve épp most épülne ide egy üzem, ami 400 embernek biztosítana munkalehetőséget.
A kihallgatások során fennakad a rostán Shane sógora, Dennis (Norman Reedus), egyrészt mert korábban letartóztatták már lopásért, másrészt mert hazudik, egy nőügyét akarja eltitkolni, így a gyilkosság éjszakájára nem tud stabil alibit felmutatni.


Ennek ellenére a nyomozás zsákutcába jut, előkerül egy több állammal arrébb íródott hamis beismerő vallomás is, ennek ismertetésekor szólja el magát Noah Caswell-i gyanújáról.
Noah végül egy informális esemény kapcsán visszautazik Caswellbe, ahol szemtanúja lesz Shane és Dennis (Shane sógora) egy verekedésének, és megismerkedik Shane-nel.
Eközben a Meskada megyei tanács egyik ülésén kiderül, hogy a Caswellbe települni készülő üzem valószínűleg mégsem oda fog települni, és ebben a meggyilkolt kisfiú édesanyjának keze is benne van. Egyfajta bosszúként megpróbálja elintézni, hogy a fia gyilkosának városában élő összes ember bűnhődjön egy ember tette miatt.
A Caswell-iek összefognak: aláírásokat gyűjtenek, megpróbálják megmenteni városukat.
A nyomozás ismét zsákutcába jut, amikor egyszercsak előkerül az egyik gyilkosság során ellopott tárgy szintén valahonnan messzembbről, és a szálak visszavezetnek a Caswell-i kocsmába, Eddie barátnőjéhez. Mikor a lányt elviszik kihallgatni, Shane figyelmezteti Eddie-t, és mivel Eddie viszonya egyre szorosabb Nat-tel, ezért nehezen veszi rá, hogy végül elmeneküljenek a városból.


Miközben Nat-et Noah és Leslie kihallgatja (és a lány többször megpróbálja tévútra vezetni őket), a két fiú elindul kocsival, de a kocsmáros és Shane sógora utánuk mennek, és számonkérik őket. Dulakodás kezdődik, és szintén "véletlenül" megölik Shane-t. A holttestet pedig a Hilliard-i bíróság elé viszik, Eddie pedig elmenekül, a kocsmáros fickó a megígérteti vele, soha többé nem kerül Nat közelébe. Közben a kihallgatás során Nat elejti annak az együttesnek a nevét, ami Shane karjára van tetoválva, és amit Noah megnézett, amikor összeismerkedtek Shane-nel, így rájön a kapcsolódási pontra, és ők is a gyilkosok után erednek.
Érdekes, hogy a filmre jellemző linearitás után is párhuzamosan váltakozva láthatjuk Shane meggyilkolását és másnap, holttestének megtalálását. A holttest megtalálásával a rendőrség úgy gondolja, megvan a gyilkos, és csak Noah sejti, hogy épp az igazi gyilkost nem találják meg, de elveszik tőle az ügyet. Ő visszamegy Caswell-be, és megpróbálja kiszedni a kocsmárosból és az unokahúgból, hogy hol van Eddie(-Kellan), de nem jár sikerrel, annak ellenére, hogy gyakorlatilag nullára redukálja a kocsmát egy baseball-ütő segítségével. A Caswell-iek megőrzik a titkukat, Eddie már hét határon is túl jár, az új üzem mégis Caswellbe települhet, Noah pedig kiáll a rendőrség azon állítása mellett, hogy a gyilkost ölték meg, csak hogy megnyugtassa a kisfiú édesanyját. 


Furcsán fejeződik be. Számomra lezáratlanul, hiszen épp a gyilkos menekül el, egy másik (ha nem is ártatlan) ember pedig meghal, nincs meg az a minden helyre kerül a végén érzés bennem. Főleg, hogy nem tudni Eddie sorsáról, hogy a nagyon egyenes rendőr hazugságával zárul az egész, bár lehet, hogy épp ezektől a dolgoktól marad a film életszerű.

Kellanről írhatnék még sorokat, de szerintem inkább látni kell. Úgyhogy nagy szerettel ajánlom a filmet minden Kellan rajongónak, mert bár a történet előrehaladása szempontjából nincs sok szerepe, de újra meg újra felbukkan a filmben, és mindannyiszor hiteles, szexi, vagány és jó nézni. :)

Aki pedig látta a filmet, szerettel várom a Ti véleményeiteket is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése